Τι αφυγραντήρα να αγοράσω;

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία ακόμα συσκευή που έχει προστεθεί στη ζωή μας, με κύριο στόχο να προσφέρει ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τη δυσάρεστη υγρασία. Η μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης μιας κατοικίας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στους αφυγραντήρες για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δημιουργεί ένας αφυγραντήρας στο χώρο μας χάρη στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης υγρασίας, που μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου κατά 2-3°C και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες στο χώρο μας.

Αίσθηση θερμοκρασίας
Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ως έναν συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η υψηλή υγρασία αυξάνει την αίσθηση του έντονου και διαπεραστικού κρύου. Για παράδειγμα η ατμόσφαιρα ενός χώρου με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80% είναι πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν ενός χώρου με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο, με την βοήθεια του αφυγραντήρα και τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζετε άνετες και ευχάριστες συνθήκες ατμόσφαιρας, αφού πλέον η ιδανική θερμοκρασία στον χώρο έχει επιτευχθεί.

Επιλογή αφυγραντήρα
Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).

Ο ακριβής υπολογισμός του αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε είναι σχετικά δύσκολος καθώς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, γι’ αυτό το λόγο και δεν μπορεί να αποδοθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου υπολογισμού.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

Οι διαστάσεις του χώρου μας.
Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να μας προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου. Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στον χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται. Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτός ο υπολογισμός, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:
Έχουμε ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³. Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα / 24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου μας 4080 / 180 = 22,6 φορές. Αν επιλέξουμε ένα αφυγραντήρα 12 λίτρα / 24ωρο με παροχή αέρα 120 m³/h για τον ίδιο χώρο, θα έχουμε μία σάρωση του χώρου 16 φορών. Συστήνεται για την εξασφάλιση μέγιστων αποδόσεων με γρήγορο και οικονομικότερο αποτέλεσμα, οι φορές που περνάει ο αέρα του χώρου μας μέσα από τον αφυγραντήρα να μην είναι κάτω από 20 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας.
Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας.

Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας.
Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.

Η θερμοκρασία που επικρατεί στους χώρους που θέλουμε να αφυγράνουμε.
Τα θερμοκρασιακά εύρη υπό τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Βάσει του ότι υπάρχουν δυο είδη αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Τεχνολογία Desiccant), θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του.
Ως συνέπεια των παραπάνω και με σκοπό να επιτύχουμε τη καλύτερη επιλογή αφυγραντήρα, συστήνεται ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας με τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.

Πόσα λίτρα πρέπει να είναι ο αφυγραντήρας που θα αγοράσω;
Για την επιλογή των λίτρων του αφυγραντήρα που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

-Τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε
-Τη μόνωση που έχει ο χώρος μας και αν παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας στους τοίχους (πχ. μούχλα κλπ)
-Το επίπεδο υγρασίας που έχει η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι
-Η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες
Ένας γενικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθούμε σχετίζεται με τον ανεμιστήρα του αφυγραντήρα, ο οποίος μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 4-5 φορές τον αέρα του χώρου μας μέσα σε 8-10 ώρες λειτουργίας.

Image

Please enable the javascript to submit this form

Επικοινωνια

Γραφεία:
Οδυσσέα Ελύτη 150 , Άνω Λιόσια, Αθήνα
Εκθεση:
Βασιλέως Κωνσταντίνου 274, Κορωπί
Τηλ. +30.2106627526
E-mail: info@megaenergiaki.gr

Quick links

Ακολουθείστε μας στα Social

©2021 Megaenergiaki All rights reserved.